Strict Standards: Declaration of Fbusers_model::get() should be compatible with Model::get($id = '', $query = '') in /var/www/kerekedjfel.hu/www/application/models/fbusers.php on line 0
Botanikus kert

Botanikus kert

A vácrátóti kertről az első említés 1827-ből, a Géczy család földbirtokosságának idejéből származik. Valószínűleg egy átlagos angolkert - már amennyiben egy angolkert lehet hétköznapi -  lehetett itt. Egy századvégi katonai térképen jól látható a kert kacskaringós útrendszere, a tó, a tisztások. A kert a tizenkilencedik század legvégén tűnt ki a köznemesi angolkertek sokaságából, új tulajdonosának, Vigyázó Sándor grófnak köszönhetően, aki a birtokot 1871-ben megvásárolta.

 

A széles látókörűként és szigorú erkölcsűként  ismert gróf és felesége, Podmaniczky Zsuzsanna, Vigyázó hazafias érzelmeinek megfelelően Bécsből Budapest közelébe költözött, s az új birtokán levő régi kastélyt eklektikus stílusban átépíttette. A világjárt, Európa híres parkjait végiglátogató földesúr rátóti kastélykertjének átalakítására a legjobb hazai kerttervezőt, a József főhercegnek is dolgozó, hírneves Jámbor Vilmost hívta meg. Néhány évtized és egy közepes vagyon elköltése után a kor divatirányzatát követő szentimentális tájképi kertet varázsolt kastélya köré. A kerten átfolyó Sződ-Rákos patak vízét felduzzasztva, hatalmas földmunkával összefüggő tórendszert alakítottak ki, a Vác fölötti Naszály hegyből több éven át szekerekkel szállították a kert építéséhez a többmázsás köveket ál-természetes sziklás oldalak építéséhez.  A bukolikus képbe illő romantikus vízimalmot építettek, a Sziklás-tó felett mesterséges vízesést, a huszadik század elején a szigetre gótikus műromot. A XIX. század végének divatos kertstílusa az ún. gyűjteményes (dendrológiai) kert, a minél több egzotikus növényt bemutató élő gyűjtemény, megpecsételte a park sorsát, ez lett a későbbi botanikus kert alapja.

 

A csaknem százévesen, 1921-ben meghalt Vigyázó Sándor végrendeletében könyvtárát, értékes műtárgygyűjteményét, kastélyait, városi palotáit, földjeit, a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta. Leányainak családja és oldalági rokonai évekig pereskedtek a Tudományos Akadémiával a hatalmas vagyonért, és az évekig tartó huzavonában a kert egyre pusztult. A harmincas évek közepén egy pesti ügyvédé lesz a gazdag gróf egykori otthona. A kastélyt, az üvegházakat lebontják. Új kúria épül a birtokra, a kert felét kivágatják, hogy gyümölcsöst telepítsenek a helyébe. 1945 nyarán többszáz orosz katona állomásozott itt, földbe ásott bunkerekben, sátrakban. Téglatörmelék, autóroncsok, kerekek, vasdarabok, köztük lőszer és hadianyag maradványok emlékeztettek vendégeskedésükre miután elvonultak. Az udvarházat kifosztották, feldúlták, a szobákat istállónak használták. A kert tavai megteltek iszappal, fáit a helyiek égették tüzifaként. A háború után többször gazdát cserélt az egykori kastélypark, míg végül Vigyázó Sándor végakaratának megfelelően, igaz néhány évtizeddel megkésve, a Magyar Tudományos Akadémiáé lett, és itt alakult meg a MTA Botanikai Kutatóintézete.

 

A modern botanikus kert kialakításakor, az új gyűjteménycsoportok összeállításakor megőrizték a kert régi formáját. A múlt században készült kertterv felhasználásával helyreállították az eredeti úthálózatot, a gyomfáktól és bozóttól megtisztították a területet, a több évtizede eliszaposodott tavakat, patakmedret kitisztították. A pusztuló növényzetet növényszaporítással pótolták. 1961-től a botanikus kert látogatható. Ma is.

Ugron Zsolna

Szólj hozzá! bejelentkezés