Strict Standards: Declaration of Fbusers_model::get() should be compatible with Model::get($id = '', $query = '') in /var/www/kerekedjfel.hu/www/application/models/fbusers.php on line 0
Szélmalmok

Szélmalmok

Tésen 1276 előtt épült az első templom, még Szent István király parancsa értelmében, mely szerint minden 10 falu köteles volt egy kőtemplomot építeni. Ekkor a településnek már Gergely nevű papja is volt, s klerikusai, a tizenhatodik század végéig Egyházastésnek is hívták. A múlt században már virágzó molnár-ipara volt. Tés közelében folyóvíz nincs, de a széljárta Tési fennsík kiváló terep volt szélmalmok építésére. A század elején még négy malom (az ezeket üzemeltető családok neveit is ismerjük: Helt, Ozi, Rotter és Vaszlav) őrölte a község és a környék gabonáját, szemes terményeit. Utóbbi kettőnek már nyoma sincs. 

 

A Helt-féle malmot 1840 körül építette Pircher János ácsmester, családjától később Helt József vásárolta meg, az ő fia volt az utolsó tési szélmolnár. A Helt-malom szomszédságában, alig kétszáz méterre áll az Ozi-féle szélmalom, amely kisebb, és nagyon hasonlít a Helt malomra, ugyanis annak mintájára építették. Mindkét malom kör alaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőépület, forgatható, zsindelyes, kúpos tetővel fedve.

 

A szélmolnárság  többnyire családi vállalkozás volt. Sokszor éjjel nappal egyfolytában őrölt a malom, például böjti szelek idején, s ilyenkor mindenkire szükség volt. Szélcsendes időszakokban pedig napokig, hetekig álltak a kerekek, pihentek a malomkövek. A molnárok ilyenkor sem feltétlenül, javították a malmot, ahol kellett. Pótolták a hiányzó alkatrészeket, megvágták a malomköveket, pontos szintbe állították azokat, kijavították a zsindelyt a tetőn. Szeles időben ilyesmire időt pazaronli vétek volt, olyankor a malomnak lisztet kellett járnia.

 

A Helt-malom vitorlás kerekén hat tömördeszka lapát forog az óramutató járásával ellenkezően. A vitorlalapátra, ha kis szél volt, pótdeszkákat lehetett felszerelni. A malom áttétele tíszeres, amíg a vitorla egyet fordul, a malomkő tizet. A malom szerkezet gondosan megszerkesztett, de egyszerű. Fent a szeles kerék egy vízszintes tengellyel, melynek dereken nagy, tarajos kerék van. Középen egy nagy függőleges tengely, az "álló gerendő" lent két kőforgató orsó van, ezek a felső köveket mozgatják. Ez a közbeiktatott áttétel mozgatja tehát a malomköveket. A két orsó nem egyszerre mozog a tarajos keréken, és a két követ egyszerre csak ritkán dolgoztatta a molnár, mert szétrázódtak. Ha mégis egyszerre forgott a két kő, már messziről hallatszott, az egész szerkezet recsegett-ropogott. A köveket kétnaponta kiemelték a helyükről és kalapáccsal felérdesítették, azaz megvágták. Miután visszakerültek a helyükre "lajtalták", szintbe állították a köveket, s ha a molnár tisztességesen dolgozott a két kő közé épp hogy befért egy cigarettapapír, és a felső követ forgató orsó nélkül akár kézzel és pörgethető volt.

 

A molnár, ha kis szél volt, ha nagy, a vitorlát és a köveket figyelte, miközben őrölt. Hol a forgást kellett lefékeznie vagy megállítania, hol pótlapátokat szerelt fel, hol szélirányba állította a kereket. Ehhez segítségre is szüksége vol. A molnárnénak jó volt tehát mielőbb fiút szülnie, hogy legyen aki a malom tetejére másszon és a lapátot megfékezze, vagy éppen engedjen a féken, hogy tovább mehessen a munka.

A gabonát szekéren vagy talicskán hordták a malomba, ahol a molnár átvette és zsáktárolóba tette. Ha sorra került, előkeverte a zsákot, felcipelte az emeletre, ott a felöntő garatba öntötte és az elkeskenyedő szájú ládán keresztül a szemek a malomkő közepén lévő lyukba peregtek. A kő alján zsákba hullott a liszt, s ha a zsák megtelt, sok helyen a liszt súlyával lenyomott csengő jelezte a molnárnak, hogy cserélje ki, nehogy kárba vesszen a portéka.

 

A tési malmok ma is őrölhetnének gabonát, szerkezetük működhetne, ha valakinek szélmalomban őrölt lisztből támadna kedve kiflit vagy kalácsot sütni. A Dunántúl utolsó működőképes szélmalmai - most múzeumként várják látogatóikat.

 

A malmok szomszédságában egy Táncsics utcai udvaron tési iparosok, bognárok, kovácsok, patkolókovácsok emlékét őrzi egy kovácsműhely. Ez is látogatható. 

Ugron Zsolna

Szólj hozzá! bejelentkezés
Gyula Takacs 2013-01-17 11:05:14
Elmés szerkezet, a korabeli mesterek ügyességét, találékonyságát,akaratát mutatja.Egyedül álló mert hat lapátos szélkerék az országban csak itt található. Szégyenletes azonban a falura nézve hogy a jelenkor e témában alkotott csucstechnológiájának telepitését engedte egy-két gyüttmentnek megakadályozni.A szélkerekeket csak messziröl láthatják a tési pogárok!