Strict Standards: Declaration of Fbusers_model::get() should be compatible with Model::get($id = '', $query = '') in /var/www/kerekedjfel.hu/www/application/models/fbusers.php on line 0
Úri kaszinó

Úri kaszinó

Dabas a Kiskunság kapuja, itt találkozik a Pesti-síkság lápvidéke a Kiskunság dűnéivel. A nemesi kúriák és hét torony városa - udvarházairól és templomtornyairól így emlegetik a helybeliek a hétszáz esztendős települést. Négy, múltját, társadalmát és kultúráját illetően is kissé eltérő falu: Alsó- és Felsődabas, Sári és- Gyón összevonásával született meg. 

A török hódoltság alatt elnéptelenedett falvakban a XVII. század elején katolikus szlovák úrbéresekkel, és protestáns magyar és szlovák jobbágyokat telepítettek le a környék birtkosai. Alsó- és Felsődabast Gyónnal együtt nádori adományként kapta az 1720-as években a Halász família, s rajtuk kívül még négy nemes családnak voltak számottevő birtokai itt. A tizennyolcadik és a tizenkilencedik században kezdett kialakulni a település sajátos szerkezete, amelynek egyes elemei máig megmaradtak. A múlt század elején megszaporodtak a dabasi illetőségű nemesi famíliák, 1793-ban felépült az alsódabasi református templom, nem sokkal később református elemi iskolájuk is volt a helybelieknek, s egy századdal később a katolikusok is templomot építtettek maguknak. A helyi köznemesség a reformkor idején aktívan politizált, szerepük még a kiegyezés korában is jelentős volt. A Pesti járás déli részének Alsódabas lett a központja, s ennek megfelelően közigazgatási intézmények, hivatalok épültek a városban. 

A helyi birtokos kis- és köznemesség meghatározó szerepet játszott a városkép kialakításában is. Úgy tűnik kedvük és pénzük is volt építkezni, a tizenkilencedik században többhektáros telkeken többnyire klasszicista udvarházakat építtettek, toronyszobákkal, a házakat körülölelő gyümölcsösökkel és szőlőskertekkel. A kúriák és nemesi udvarházak nem csak mennyiségi fölényükkel alakították a város  - ma így mondanánk  - arculatát. Az egykori világjárt és művelt birtokosok ízlése a település építészetét, a középületek és magánházak építésének módját is befolyásolta. Utánozta a nemesi családok házait aki tehette, s talán már akkoriban is egymásra licitáltak az oszlopokkal, tornyokkal, kertekkel, akik tehették, s így látták helyesnek. A tizenkilencedik század elején így jellemzik Alsódabast: 

"1830 óta a Halász család törzshelye. Volt, amikor innen irányították a vármegyét, mivel összeházasodás révén a nagy rokonság táblabíró alakjai is itt laktak. Az úri kaszinó báljaira eljöttek a Tisza-Dunaköz, sőt Fehér és Komárom megyék nemes családjai is. A község zöme napszámos és cseléd, a számottevő elem azonban az intelligencia" 

A beszámolóban emlegetett Nemesi Casino, Dabas legrégebbi épülete ma művelődési központ. Egykor megyebálokat és más, a környékbeli birtokosokat szórakoztató mulatságokat tartottak itt, krinolinos szoknyák suhoghattak a táncteremben, és délceg huszárok suttoghattak piruló lányok fülébe szempillarebegtető bókokat a boltívek alatt… Az úri mulató  - ma talán azt is mondanánk, zártkörű klub -  a Széchenyi-féle kaszinómozgalom idején, 1825 és 1836 között épült. A földszintes, U alakú klasszicista Kaszinó eredeti formáját megőrizte. Ma már bárki betérhet ide kiállítást nézni, koncertet hallgatni. Az épület előtti tér a városlakók jellegzetes találkozási pontja volt, és maradt.

Ugron Zsolna

Szólj hozzá! bejelentkezés